Το έθιμο του Καρτσούνου, τα Χριστούγεννα στη Νάουσα



Το έθιμο του καρτσιούνου (ή καρτσούνου) στη Νάουσα αναβιώνει κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Πρόκειται ουσιαστικά για το άναμμα φωτιάς (συνήθως χρησιμοποιούνται μεγάλα κούτσουρα και ρίζες δέντρων), σε διάφορες γειτονιές της Νάουσας.
Σκοπός του εθίμου κατά την παράδοση, είναι η φωτιά αυτή, να ζεστάνει τον νεογέννητο Χριστό. Γύρω από τον καρτσιούνο μαζεύονται συνήθως οι περίοικοι της γειτονιάς με φίλους, ενώ στα κάρβουνα της φωτιάς υπάρχουν ψητά κρεατικά και παραπλεύρως δεν λείπει το κρασί και το τσίπουρο. Περαστικοί και γνωστοί, σταματούν για ένα κέρασμα και μέσα στο κρύο του χειμώνα η ατμόσφαιρα γύρω από έναν καρτσούνο είναι πολύ ζεστή και φιλική.
καρτσιούνος στην είσοδο της Νάουσας
Το έθιμο ξεκινάει παραμονές Χριστουγέννων και συνεχίζεται μέχρι και την Πρωτοχρονιά, ενώ οι μεγαλύτερες συναθροίσεις γύρω από τον καρτσιούνο σημειώνονται κυρίως την παραμονή και ανήμερα τα Χριστουγέννα και την Πρωτοχρονιά.
Οι μεγαλύτεροι καρτσιούνοι βρίσκονται συνήθως στην αυλή της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως (4ο δημοτικό σχολείο) και στο εργατικό κέντρο της Νάουσας.

πηγή: www.e-naousa.gr
Το αφιέρωμα μας το έστειλε ο Γιώργος Χατζηνώτας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF