Στρώνουμε τραπέζι με την βοήθεια του savoir vivre


photo (7)


Και να λοιπόν που έφτασε η στιγμή για τα τραπεζώματα. Και πιο συγκεκριμένα τα επίσημα τραπεζώματα! Το πως στρώνουμε σωστά το τραπέζι μας όταν το απαιτεί η περίσταση, δηλαδή όταν έχουμε καλεσμένους για επίσημο γεύμα. Είναι μια διαδικασία που δεν απαιτεί χρόνο, αρκεί να ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες. Ένα σωστά στρωμένο τραπέζι όπου ο καθένας βρίσκει αυτό που του χρειάζεται και δεν σηκώνεται πότε ο ένας για το μαχαίρι και πότε ο άλλος για το πιρούνι, είναι το βασικό συστατικό μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας, και το μυστικό που όλοι θα σας συζητάνε ως οικοδέσποινα!
Όταν έχουμε επίσημο τραπέζι, συνεπάγεται ότι έχουμε και πολλά εδέσματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από σούπα και ψαρικά για ορεκτικά και κρέας για κυρίως πιάτο! Τι γίνεται λοιπόν με τα τόσα ποτήρια, πιρούνια και μαχαίρια;
Από δεξιά πάντα βάζουμε τα μαχαίρια και αν υπάρχει και σούπα για ορεκτικό, εκεί τοποθετούμε και το κουτάλι. Η σωστή σειρά από έξω προς τα μέσα είναι: το κουτάλι, το μαχαίρι για την σαλάτα, το μαχαίρι για το ψάρι, και τέλος το μαχαίρι για το κρέας. Ενώ από την αριστερή πλευρά του πιάτου πάντα τοποθετούμε τα πιρούνια. Και η σωστή σειρά από έξω προς τα μέσα είναι: πιρούνι για σαλάτα, πιρούνι για ψάρι, και τέλος πιρούνι για το κρέας.
photo (3)
Η μεγάλη η σύγχυση όμως δημιουργείται στα ποτήρια. Που επιβάλλεται να είναι αρκετά και μερικά μοιάζουν πολύ μεταξύ τους! Η σειρά είναι η εξής: το ποτήρι που τοποθετούμε πάνω δεξιά είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί για το κόκκινο κρασί, ενώ ακριβώς δίπλα από αυτό από τα αριστερά τοποθετούμε το ποτήρι για νερό. Και ακριβώς από μπροστά τους, τοποθετούμε στα δεξιά το ποτήρι της σαμπάνιας (αν θα περιλαμβάνει το μενού), και από τα αριστερά του το ποτήρι για το λευκό κρασί, αφού το σωστό είναι να έχουμε την επιλογή ώστε ο καλεσμένος να διαλέξει το τι θα πιει.
photo (6)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF