Οδηγός καθαρισμού επιφανειών (και των δύσκολων)

Προβληματίζεστε για το αν τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε φθείρουν τις επιφάνειες ή για το αν τα πιο ήπια καθαριστικά δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα; Μην ανησυχείτε. Έχετε υπόψη, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες των πλέον ειδικών στα διάφορα υλικά, ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τις περισσότερες επιφάνειες, συνήθως είναι ο πιο απλός.
Ξύλο κοπής: Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό, όπως υγρό πιάτων και ζεστό νερό. Ξεπλύνετε με σκέτο νερό και στεγνώστε. Αντικαταστήστε τα όταν παρουσιάσουν ρωγμές, καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια. Απολυμάνετε με μια φέτα λεμονιού και ποτέ χλώριο.
Γρανίτες – μάρμαρα – πέτρες: Σκουπίζετε το γρανιτένιο πάτωμα συχνά και στεγνώστε καθαρό, μαλακό ύφασμα. Καλό θα είναι να κάνετε αδιαβροχοποίηση, για να προστατεύσετε το μάρμαρο από λεκέδες, καθώς είναι πολύ απορροφητικό. Αποφύγετε διαβρωτικά και όξινα καθαριστικά, τα οποία μπορούν να τραυματίσουν τις μαρμάρινες επιφάνειες, καθώς και την αμμωνία και το χλώριο, που τις θαμπώνουν.
Συμπαγείς επιστρώσεις (corian, avonite): Χρησιμοποιήστε λίγες σταγόνες καθαριστικού γενικής χρήσης. Σποραδικά, περάστε τους νεροχύτες με ένα διάλυμα από ένα κουταλάκι λευκαντικό χωρίς χλώριο σε ένα λίτρο καυτό νερό.
Γυαλί: Καθαρίστε με σκέτο νερό. Για πολύ βρώμικα τζάμια, φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα μέρος ξύδι και ένα μέρος ζεστό νερό.
Πλαστικές επιφάνειες: Ξεπλύνετε με ένα καθαρό, υγρό πανί, αφού περάσετε πρώτα ένα γενικό καθαριστικό. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά ή σκληρές βούρτσες, οι οποίες θα χαράξουν το φινίρισμα.
Ξύλινα ντουλάπια: Διαλύστε λίγο απορρυπαντικό πιάτων σε ζεστό νερό. Μην χρησιμοποιείτε συρμάτινα σφουγγαράκια ή σκόνη καθαρισμού.
Πορσελάνες και εμαγιέ: Όπως και παραπάνω, διαλύστε λίγο απορρυπαντικό πιάτων σε ζεστό νερό και μην χρησιμοποιείτε συρμάτινα σφουγγαράκια ή σκόνη καθαρισμού.
Ανοξείδωτα: Ανακατέψτε τέσσερις κουταλιές μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό. Περάστε την επιφάνεια, σκουπίστε με ένα καθαρό πανί και γυαλίστε με ένα στεγνό πανί. Μη χρησιμοποιείτε υλικά που μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια.
Καθρέφτες: Ισχύουν και εδώ οι οδηγίες για τον καθαρισμό γυάλινων επιφανειών.
Φελλός: Ρίξτε λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων ή καθαριστικού γενικής χρήσης σε νερό. Φροντίστε να απομακρύνετε συχνά τη σκόνη από τις επιφάνειες από φελλό. Μην ρίχνετε απευθείας νερό πάνω τους.
Ξύλινα πατώματα: Ισχύει ότι και για το φελλό. Επιπλέον, μην εφαρμόζετε προϊόντα κεριού πάνω σε πατώματα που είναι καλυμμένα με πολυουρεθάνη και μην απλώνεται έλαια που προορίζονται για ξύλινα έπιπλα, γιατί κάνουν το πάτωμα εξαιρετικά ολισθηρό.

πηγή:www.life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF