Ας δούμε μερικούς τρόπους, τους οποίους εάν ακολουθήσετε, μπορείτε να γλιτώσετε χρήματα.Το γνωστό «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» θα μπορούσε να αποτελέσει το μότο της εποχής. Ωστόσο, οι ειδήμονες των οικονομικών υποστηρίζουν, ότι ακόμα και σε εποχές κρίσης, οι μικρές καθημερινές αλλαγές μπορούν να αποφέρουν κέρδη. Θαύματα στην περίπτωση των οικονομικών δε γίνονται…εκτός και αν κερδίσετε σε κάποιο τυχερό παιχνίδι. Έχοντας λοιπόν, αυτό σαν βασική προϋπόθεση, ας δούμε σε ρεαλιστικές συνθήκες, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα έξοδα.
1. Μόνο μετρητά
Κατά μέσο όρο, έχει υπολογιστεί, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μετρητά αντί για κάρτες (όσοι ακόμα έχουν) ξοδεύουν περίπου 28% λιγότερα χρήματα. Ο λόγος είναι προφανής: εάν πάτε στο σούπερ μάρκετ με την κάρτα σας, το πιο πιθανό είναι να αγοράσετε, μεταξύ άλλων και πράγματα τα οποία δε χρειάζεστε. Αντίθετα, τα μετρητά σας περιορίζουν, και κυρίως σας «υπενθυμίζουν», ότι μόνο όσα χρήματα έχει το πορτοφόλι σας μπορείτε να ξοδέψετε.
2. Μειώστε τα delivery
Μπορεί να μην αρέσει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων έτοιμων φαγητών, αλλά η πικρή αλήθεια, σε εποχές κρίσης, είναι ότι θα πρέπει να μειώσετε την εύκολη λύση της πίτσας και άλλων γευστικότατων, κατά τα άλλα, τροφίμων. Εάν υπολογίσετε μάλιστα πόσο θα σας κοστίσει μία πίτσα για παράδειγμα, για να την φτιάξετε μόνοι σας (έστω και αγοράζοντας έτοιμη ζύμη, για όσους δεν έχουν καλή σχέση με τη μαγειρική), τότε σίγουρα θα αντιληφθείτε τη «σπατάλη» του έτοιμου φαγητού. Άρα, πετάξτε τα «προκλητικά» αφισάκια, που γεμίζουν τα συρτάρια σας για μία ώρα…ανάγκης και μπείτε στην κουζίνα.
3. Do it Yourself
Στη χρυσή εποχή της περασμένη δεκαετίας (και λίγο παραπάνω) οι περισσότεροι είχαν ανακαλύψει, ότι η κούραση της δουλειάς δεν τους αφήνει περιθώρια να ασχοληθούν με το σπίτι. Μόνη «λύση» ήταν να προσλάβουν κάποιον για το καθαρίζει, για να σιδερώνει τα ρούχα, να κάνει γενικότερα όλες τις δουλειές που «βαριόταν» να κάνει ο ίδιος. Οι εποχές άλλαξαν και πλέον πρέπει να βρείτε τον τρόπο, και περισσότερο τη διάθεση, να διαχειρίζεστε μόνοι σας τα απλά καθημερινά ζητήματα. Απλά σκεφτείτε, ότι έχετε ζήσει εποχές που δε χρειαζόσασταν κανέναν να σας καθαρίσει το σπίτι. Επιστροφή στις ρίζες…
4. Περπάτημα και ευζωία
Μπορεί η δουλειά σας να είναι μακριά από το σπίτι σας, μπορεί ακόμα να μην έχετε διάθεση να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας μέχρι εκεί, αλλά σκεφτείτε μόνο ότι ένα εισιτήριο λεωφορείου κοστίζει 1.40 ευρώ. Διπλασιάστε το αυτό, γιατί κάποια στιγμή θα επιστρέψετε σπίτι και αμέσως έχουμε 2.80 ευρώ τη μέρα μόνο για να πάτε και να έρθετε από τη δουλειά σας. Αλλά και κάρτα απεριόριστων διαδρομών να έχετε, πάλι 45 ευρώ το μήνα τα χρειάζεστε. Εάν όμως μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας ή ακόμα και τα πόδια σας, τότε τα πράγματα αλλάζουν, αφού τα χρήματα αυτά μένουν στην τσέπη σας. Για ταξί βέβαια, ούτε λόγος…
5. Δανεισμός αντί αγοράς
Αν ψάχνετε να αγοράσετε κάτι καλό θα ήταν να ρωτήσετε πρώτα φίλους και γνωστούς, εάν έχουν αυτό το «κάτι» που ψάχνετε. Σε περίπτωση που δεν το χρειάζονται, πολύ απλά δανειστείτε το (ιδανική περίπτωση θα ήταν βέβαια να σας το χαρίσουν). Προσοχή όμως να το επιστρέψετε στην ίδια κατάσταση που το πήρατε, αλλιώς ξεχάστε για πολύ καιρό ακόμα να ζητήσετε χάρη από τους φίλους σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε παζάρια, όπου μάλλον θα έχουν ό,τι ζητάτε σε πολύ καλή τιμή.
6. Μην υποτιμάτε τα «ψιλά»
Η γνωστή παροιμία «φασούλι, φασούλι γεμίζει το σακούλι» μπορεί να ακούγεται υπερβολική, ίσως και ξεπερασμένη, αλλά έφτασε η εποχή να δικαιωθεί. Διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία του ευρώ, θα έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας ότι πλέον τα χάλκινα μονόλεπτα, δίλεπτα και πεντάλεπτα μπορούν να αποβούν σωτήρια κάποιες φορές. Μαζέψτε τα όλα σε ένα κουτί, κουμπαρά ή οπουδήποτε αλλού θέλετε και κάθε φορά που πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, ξεφορτωθείτε τα με …οικονομία. Πριν πάτε βέβαια, φροντίστε να τα έχετε μετρήσει, για να μην εκνευρίσετε τους υπόλοιπους πελάτες, που περιμένουν στην ουρά του ταμείου.
7. Μείνετε μία μέρα μέσα
Ακόμα και το μεγαλύτερο «party animal», κάποια στιγμή χρειάζεται την ξεκούραση και την ηρεμία που προσφέρει το σπίτι. Αυτή είναι η ευκαιρία λοιπόν για αποταμίευση. Σκεφτείτε ότι τα χρήματα που θα ξοδεύατε θα μείνουν στην άκρη για την επόμενη έξοδό σας. Και μη νομίζετε ότι μία μέρα «κλεισμένοι στο σπίτι» αποκλείει τη διασκέδαση. Μπορείτε να φτιάξετε την πίτσα (που λέγαμε πριν), να καλέστε φίλους (από τους οποίους έχετε δανειστεί πράγματα), οι οποίοι μπορούν να φέρουν τα δικά τους ποτά και να δείτε ταινίες (τις οποίες επίσης θα έχουν φέρει εκείνοι). Έτσι, διασκεδάζετε και γλιτώνετε παράλληλα τα χρήματα του σινεμά. Με απλά λόγια, είστε τουλάχιστον κατά 7 ευρώ κερδισμένοι.
8. Καφές: η αμαρτωλή συντροφιά
Ο καφές είναι h χαρακτηριστική συνήθεια που δεν κόβει ο νεοέλληνας. Από την άλλη όμως, και τα 1,5 ευρώ (κατά μέσο όρο) τη μέρα για έναν καφέ στο γραφείο «βγαίνουν» αρκετά για μία μόνο εβδομάδα (απλός πολλαπλασιασμός μας φέρει αποτέλεσμα 7,5 ευρώ για πενθήμερη εργασία), άρα έχει έρθει η ώρα να τον φτιάχνουμε μόνοι μας. Εξάλλου ένα πακέτο στιγμιαίου καφέ για παράδειγμα, κυμαίνεται γύρω στα 5-6 ευρώ (τα 200 γραμμάρια) κάτι που σημαίνει ότι, αν προνοούμε να παίρνουμε τον καφέ μας στο γραφείο, θα πίνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα για…αρκετές εργασιακές εβδομάδες, χωρίς να ξοδεύουμε επιπλέον χρήματα. Στα plus: 7,5 ευρώ την εβδομάδα δεν είναι και λίγα. Εάν πάλι τα οικονομικά σας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, μην αγχώνεστε, υπάρχει πάντα και το τσάι. Αντικαταστήστε τον καφέ του γραφείου με ένα θερμός με τσάι και θα δείτε θαυματουργά αποτελέσματα στην τσέπη σας.
9. Bonus tip
Nα θυμάστε, ότι η καλύτερη οικονομία γίνεται όταν υπάρχει ισορροπία στα έσοδα και τα έξοδα. Ελέγξτε τα οικονομικά σας και στο τέλος του μήνα θα δείτε ότι το πρόγραμμα που ακολουθείτε σας αποφέρει κέρδη. Εξάλλου, οικονομία δε σημαίνει στέρηση, αλλά καλύτερη διαχείριση των χρημάτων.
πηγή: http://diyself.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου