Μακραμέ, ονομάζεται η πολύ παλιά αυτή τεχνική ( στον δυτικό κόσμο, χρονολογείται γύρω στον 13ο αιώνα ), δημιουργίας ¨υφάσματος¨, δένοντας κόμπους με τα χέρια, χωρίς πλέξιμο ή χρήση αργαλειού ή οποιουδήποτε άλλου εργαλείου.
Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάθε είδους κλωστή: βαμβακερή, νάυλον, κηροκλωστή , δέρμα, κι ακόμα χάντρες ή κοχύλια, ανάλογα του τι θέλει να δημιουργήσει.
Συνήθως, ξεκινάς με κατάλληλο αριθμό κλωστών, που στερεώνεις κάπου με μια παραμάνα ή δένεις σε κάποιο κομμάτι ξύλου ή πίνακα.
Και μετά, βάση σχεδίου … δένεις κόμπους.
Υπάρχουν πολλών ειδών διαφορετικοί κόμποι, αλλά και πολλοί τρόποι δεσίματος, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Η τεχνοτροπία π.χ. που χρησιμοποιούν στην Ασία,
είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιούν στην Ν.Αμερική.
Ξεκινώντας από το μικρομακραμέ, για κοσμήματα, μπορείς να φτιάξεις από τσάντες, μέχρι αιώρες, κουρτίνες, πίνακες και ότι διακοσμητικό μπορείς να σκεφτείς.
Το σίγουρο είναι ότι, όσο πιο μεγάλο είναι το αντικείμενο, τόσο πιο πολλές ώρες θα πάρει, γιατί μιλάμε για χιλιάδες κόμπους.
Στάθηκα πολύ τυχερή αυτό το καλοκαίρι, που γνώρισα έναν Άγγλο καλλιτέχνη, δημιουργό κοσμημάτων, που έχει περάσει πολύ καιρό στην Ινδία και την Ταΐλάνδη, μαθαίνοντας, και είχε την όρεξη να μου δείξει κάποια πράγματα, για να ξεκινήσω.
Προς το παρόν έχω περιοριστεί στα βραχιόλια για αρχή, αλλά είναι κάτι που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον κι έχω σκοπό να ασχοληθώ περαιτέρω.
Τα πιο απλά βραχιολάκια, που μπορείς να φτιάξεις ξεκινώντας, είναι τα ¨βραχιολάκια φιλίας¨ ( friendship bracelets) , αυτά που φτιάχναμε οι περισσότεροι από εμάς, στο σχολείο.
Αν δεν θυμάστε πώς, κάντε μια επίσκεψη στο freepeople.com (link κάτω από τη φώτο).
Θα βρείτε ένα πολύ καλό tutorial, με όλες τις απαραίτητες οδηγίες και φωτογραφίες.
Ενώ, αν θέλετε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε μακραμέ,
επισκεφθείτε το free-macrame-patterns.com
όπου θα βρείτε όλες τις οδηγίες για τους βασικούς κόμπους, και πολλά δωρεάν σχέδια με tutorial για να τα φτιάξετε.
πηγή: www.mpleximo.gr
πηγή: www.mpleximo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου