Φτιάχνουμε γύψινα καλούπια για Χριστουγεννιάτικα στολίδια

handmade christmas ornament Φτιάχνουμε γύψινα καλούπια για Χριστουγεννιάτικα στολίδιαΤο να φτιάξεις ένα ή περισσότερα γύψινα καλούπια για να μπορείς με αυτά να φτιάχνεις χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτοπολτό δεν είναι δύσκολο αρκεί να ξέρεις τη διαδικασία.
Όλα ξεκινάνε απο το αντικείμενο που θα βάλεις μέσα στο καλούπι. Μπορεί να είναι κάτι έτοιμο όπως για παράδειγμα μια χριστουγεννιάτικη μπάλα ή να φτιάξεις κάποιο δικό σου σχήμα με πλαστελίνη. Εγώ έφτιαξα δικό μου. Γενικά καλό είναι να μην έχει πολλές λεπτομέρειες, δηλαδή η τρύπα που έκανα για να μπει το σκοινι μετά ήταν λάθος και θα με δυσκολέψει αργότερα στο χαρτοπολτό.
Πρέπει να θυμάστε ότι θα βάλετε μόνο το μισό αντικείμενο μέσα στο καλούπι. Αν βάλετε μια χριστουγεννιάτικη μπάλα μπορείτε να κάνετε διπλό καλούπι βάζοντας 2 μπάλες τη μία δίπλα στην άλλη με κενό ανάμεσα φυσικά. Αν είναι κάτι χειροποίητο δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξετε 2 ολόιδια με πλαστελίνη οπότε θα βάλετε μόνο το μισό μέσα στο καλούπι και αργότερα θα φτιάξετε 2 μισά με χαρτοπολτό και θα τα ενώσετε.
Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι οτι το αντικείμενο θα πρέπει να βγαινει απο το καλούπι. Με αυτό εννοώ ότι δε θα πρέπει να το βουλιάξετε περισσότερο από το μισό για να είναι η φαρδυτερη διάμετρος του στην επιφάνεια του καλουπιού και να μην καλυφθει. Αν καλυφθει απλά δε θα βγαίνει.
Κατά τα άλλα η διαδικασία ειναι απλή. χρειάζεστε ένα ταπερ λίγο μεγαλύτερο από το αντικείμενο σας, γύψο καλλιτεχνίας και νερό. Ανακατεύεται το γύψο με το νερό να γίνει σαν σχετικά πηχτή κρέμα.  Γεμιζετε το τάπερ σας 2 εκατοστά περισσότερο από όσο το μισο πάχος του αντικειμένου σας ώστε να κάνει γερό πάτο.
Χτυπάτε το τάπερ ρυθμικά πάνω σε ένα τραπέζι η στο πάτωμα πολλές φορές ώστε να ανέβουν επάνω οι φυσαλίδες που έχουν δημιουργηθεί και να σκάσουν.
handmade christmas ornament1 Φτιάχνουμε γύψινα καλούπια για Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Στη συνέχεια βουλιάζετε μέσα το αντικείμενο σας προσέχοντας όπως είπαμε να μη βυθιστεί περισσότερο από το μισό. Αν σας ξεφύγει σηκώστε το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.
handmade christmas ornament2 Φτιάχνουμε γύψινα καλούπια για Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Αφού στεγνώσει και σφίξει καλά το καλούπι σας μετά από 1-2 ώρες κάτι που εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, αφαιρέστε το αντικείμενο προσεκτικά και το καλούπι σας είναι έτοιμο. Καλό είναι να το αφήσετε 1 μέρα να στεγνώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.
Καλή επιτυχία!

πηγή: www.sheblogs.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF