Φτιάξτε τον Παρθενώνα από Πλαστικά καπάκια

Αν έχετε Υπομονή και Αρκετά καπάκια , ορίστε μια πρωτότυπη ιδέα!!!

Α. Τα υλικά:
1. Καπάκια 1400 (περίπου).
2. φύλλο από φελιζόλ 40χιλ πάχος (οικοδομικά υλικά).
3. Καλαμάκια για σουβλάκια μεγάλο μέγεθος(30εκ μίκος).
4.Καρφίτσες 3εκ και 4εκ μήκος από ένα κουτάκι.
5.Οδοντογλυφίδες.
5.Λαδομπογιά λευκή (για την περίπτωση που δεν βρείτε λευκό φελιζόλ να το βάψετε).
Β. Κατασκευή της βάσης.
Αρχικά να πω ότι οι διαστάσεις προκύπτουν από το πόσους κίονες(καπάκια) θα βάλετε σε μήκος και σε πλάτος για τον Ναό στο τελευταίο επίπεδο, συν 4(2 σε κάθε πλευρά για τα σκαλοπάτια). Η ομάδα της Κω έβαλε 12 κίονες σε μήκος, που σημαίνει 27καπάκια σύνολο και 6 κίονες σε πλάτος που σημαίνει 15 καπάκια σύνολο. Το κάθε καπάκι που βάλαμε εμείς είχε ύψος 1εκ και διάμετρο 3εκ περίπου, επομένως έχουμε τελικές διαστάσεις βάσεως : 81x45εκ.
Για να φτιάξουμε τα 2 σκαλοπάτια στην περίμετρο της Βάσης
1.Μετράμε 3εκ και 3εκ, σύνολο 6εκ από τα άκρα στην επιφάνια του κομματιού που θα έχει τις διαστάσεις της βάσης. Κόβουμε πάνω στην 1η γραμμή και στις 4 πλευρές αλλά όχι σε όλο το βάθος του φελιζόλ.
2.Μετράμε από τον πάτο της βάσης περιμετρικά προς τα επάνω 7 με 10 χιλ. (ύψος τοποθέτησης για τα καπάκια στο 1ο σκαλί) χαράσσουμε, κόβουμε και αφαιρούμε τα περιττά κομμάτια φελιζόλ. Μπράβο, κατασκευάσαμε το πρώτο σκαλί.
3.Κόβουμε πάνω στη 2η γραμμή των 6εκ, πάλι όχι σε όλο το βάθος του φελιζόλ. Μετράμε 1εκ ύψος από το 1ο σκαλί και κόβουμε περιμετρικά όπως κάναμε πρίν και αφαιρούμαι τα περιττά κομμάτια φελιζόλ. Το δεύτερο σκαλί είναι έτοιμο.
4.Το μήκος του πάνω μέρους του φελιζόλ που αφήσατε ανέπαφο θα πρέπει να είναι τώρα στις διαστάσεις μήκους πλάτους που επιλέξατε για το Ναό σας.
Γ. Τοποθέτηση καπακιών στα σκαλοπάτια.
Η ομάδα μας τα έβαλε πάνω στο φελιζόλ ανά τρία, ενωμένα με οδοντογλυφίδες(έκανα τρύπες στο πλάι για να περάσει η οδοντογλυφίδα-πολύ χρονοβόρο) και στερεωμένα με καρφίτσες στο κέντρο του 1ου και 3ου καπακιού. Προτείνω να βάλετε καρφίτσα σε κάθε ένα και να τα τοποθετήσετε ένα-ένα.
Δ. Κατασκευή κιόνων.
(Η ) ομάδα της Κω έβαλε 23 καπάκια σε κάθε κίονα. 22+1)
Τα 22 καπάκια τα τρυπάτε ακριβός στο κέντρο τους για να μην έχετε διακυμάνσεις στην όλη εμφάνιση τους. Θέλουμε οι κολώνες να είναι ίσιες. Το 23ο καπάκι που θα είναι η κορυφή της κάθε κολόνας, είναι με καρφίτσα στο κέντρο την οποία την πιέζετε στο ξυλάκι και συγκρατεί πιεσμένα τα υπόλοιπα καπάκια. Για να διευκολύνω τα παιδιά, τα ξυλάκια τα τρύπησα στην επίπεδη μεριά τους με λεπτή μύτη τρυπανιού 1χιλ.έτσι η καρφίτσα πιέστηκε εύκολα μέσα στο ξύλο.
Το ξυλάκι θα πρέπει να το μετρήσετε και να κόψετε το περίσσευμα του από τον πάτο του φελιζόλ.
Ε. Κατασκευή του Ναού.
Για να σημάνουμε τις θέσεις των κιόνων στο φελιζόλ τοποθετούμε καπάκια με τρύπα στο κέντρο αρχίζοντας από τη μία γωνία. Ενδιάμεσα στους κίονες βάζουμε πάλι καπάκια για να πάρουμε τις αποστάσεις μεταξύ τους. Με ένα ξυλάκι κάνουμε τρύπες μέσα από τα καπάκια και τα αποσύρουμε όλα. Αυτό το κάνουμε για να είμαστε σίγουροι που ακριβώς θα μπουν οι μύτες από τα ξυλάκια. Για να μην κάνουμε πολλές τρύπες η μία δίπλα στην άλλη και χάσει το φελιζόλ τη συνοχή του και κουνιόνται οι κολώνες.
1. Τοποθέτηση κιόνων.
Τοποθετούμε τους κίονες με 22 καπάκια ο κάθε ένας. Το 23ο καπάκι θα έχει τρύπες στο πλάι για να μπορέσει να ενωθεί με τα καπάκια που θα μπει ανάμεσα στους κίονες ψηλά για να δημιουργηθεί η περίμετρος της οροφής. Τα καπάκια των κορυφών και τα ενδιάμεσα τους θα πρέπει να τα τρυπήσετε όσο το δυνατόν στο ίδιο ύψος στο πλάι, αντικριστά στην ίδια ευθεία με την τρύπα του κέντρου που έχουν τα καπάκια-κορυφές. Από τις τρύπες περνάτε ένα σχετικά χονδρό κορδόνι (ανάλογα τι τρύπες θα κάνετε)για να μπορέσουν τα ενδιάμεσα καπάκια να σφηνώσουν πάνω σε αυτό για να μην γέρνουν ή αναποδογυρίσουν λόγο του βάρους τους. (άρα κάνουμε ένα κομπολόι με καπάκια που εναλλάξ θα έχει ένα καπάκι με τρύπα και ένα με καρφίτσα στο κέντρο)Προσοχή δεν κάνουμε ένα ενιαίο κομπολόι και για τις τέσσερις πλευρές. Ετοιμάζουμε ένα για κάθε μία γιατί σε αυτά με το μήκος των 11 καπακιών για μπροστά και πίσω θα πρέπει να στερεώσουμε τα αετώματα.
2. Κατασκευή αετωμάτων.
Για τα αετώματα χρειαστήκαμε 22 καπάκια για κάθε ένα (44 σύνολο).Η σειρά τοποθέτησης ήταν 10-7-4-1, πάνω στα 11 καπάκια των δύο πλευρών της οροφής. Αυτά για να έχουν συνοχή και να είναι σαν μια μικρή πυραμίδα, τα τοποθετήσαμε όλα με καρφίτσες το ένα πάνω στο άλλο. Συγκεκριμένα: τα 10 καπάκια της βάσης του αετώματος κάθονται πάνω στους έξι κίονες ξεκινώντας από τη μέση του πρώτου κίονα και καταλήγοντας στη μέση του τελευταίου. Τα 7 καπάκια κάθονται πάνω στα 10 ξεκινώντας από τη μέση του δεύτερου καπακιού της δεκάδας και καταλήγοντας στη μέση του ένατου καπακιού αυτής. Τα 4 καπάκια ξεκινάνε από τη μέση του δεύτερου καπακιού της επτάδας και καταλήγουν στη μέση του έκτου καπακιού αυτής. Το 1 μόνο του κάθετε ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο καπάκι της τετράδας. Τα 22 καπάκια είναι όλα ενωμένα με καρφίτσες: τα άκρα του καθενός της 10αδας είναι καρφιτσωμένα στα κέντρα των 11 καπακιών που έχει η οροφή στις δύο μεριές μπρος και πίσω. Τα άκρα του καθενός της 7αδας είναι καρφιτσωμένα στα κέντρα της 10αδας. Τα άκρα του καθενός της 4αδας είναι καρφιτσωμένα στα κέντρα της 7αδας.(οι καρφίτσες είναι μακριές για να πιάνουν 2 και 3 καπάκια μαζί. Αν στο κάτω μέρος από τα καπάκια ενδιάμεσα των κιόνων προεξέχουν οι μύτες από τις καρφίτσες που στερεώνουν την 10αδα με μια πένσα σπάστε τες).

Του Παναγιώτη Ανθόπουλου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF