Diy , ανακυκλωμένο χαρτί με σπόρους



Το να πειραματιστείς με απλό χαρτί είναι πάρα πολύ εύκολο. Μπορείς να το κεντήσεις, ή ακόμα και να περάσεις μια ταπεινή κόλλα φωτοτυπικού μια στρώση ελληνικού καφέ με ένα πινελάκι και βουαλά, έχεις ένα αρωματικό σκληρό και όμορφο χαρτί, ιδανικό για περιτύλιγμα ή για ευχετήρια κάρτα!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το περασμένο Handmade Story με θέμα τα Φυτά, έπεσα πάνω στην Martha Starke και στο tutorial απο το Cut Card Stock για το πως να φτιάξεις αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος: ανακυκλώσιμο χαρτί το οποίο μπορείς αργότερα να φυτέψεις (η αλλιώς recycled plantable paper)

Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, πίστεψέ με, είναι πανεύκολο.
Υλικά που θα χρειαστείς:

    Ένα μπλέντερ
    Σπόρους της επιλογής σου
    Φόρμα για μπισκότα
    Κομμάτια χαρτιού (χρωματιστά, μονόχρωμα, απλά, περίεργα, πειραματίσου! Μη ξεχνάς ότι όπως είναι το αρχικό χαρτόνι έτσι θα μοιάζει και το χαρτί που θα φτιάξεις εσύ)
    Μικρό “καλούπι”/σήτα (Καλούπι (mold) στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια κορνίζα με μια επιφάνεια πάνω της (σήτα, ή σκληρή επιφάνεια). Μπορείς να βρεις σε καταστήματα ειδών χόμπι, ή ακόμα και να φτιάξεις ένα μόνος σου. Η επιφάνεια του όμως θα πρέπει να είναι αδιάβροχη έτσι ώστε να μην υπάρξουν κενά και να δημιουργηθούν “λακκούβες” στο χαρτί που θα φτιάξεις.)

Επειδή το χαρτί περιέχει τοξικές ουσίες, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο φθηνό ή παλιό μπλέντερ.

Κόβεις το χαρτί σε μικρά κομματάκια και το βάζεις μεσα στο μπλέντερ ώστε να γίνουν ακόμα μικρότερα.

Στην συνέχεια, το γεμίζεις με νερό και ανακατεύεις έτσι ώστε να έχεις έναν ομοιόμορφο πηχτό πολτό. Μόλις ο πολτός ετοιμαστεί, βάζεις μέσα τους σπόρους και απλά αναδεύεις ελαφρά  ώστε να διασκορπιστούν παντού (προσοχή,δε θέλουμε να κομματιαστούν!).

Οι σπόροι καλύπτονται με μια φυσική θρεπτική ουσία η οποία  διαλύεται στο νερό. Αν δεν χρησιμοποιήσεις αμέσως τον πολτό,  η ουσία αυτή θα κολλήσει στο μπλέντερ και οι σπόροι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν μες στο χαρτί όπως θέλουμε!

Τοποθετείς τη “σήτα” πάνω στο νεροχύτη (ώστε το νερό του πολτού να μπορεί να αποστραγγιστεί) και πάνω της τη φόρμα για τα μπισκότα.

Έπειτα, ρίχνεις μαλακά λίγο απο τον πολτό που έχεις ετοιμάσει στο μπλέντερ μέσα στη φόρμα και με το δάχτυλό σου, το απλώνεις ομοιόμορφα. Μόλις το περισσότερο νερό του πολτού αποστραγγιστεί  μπορείς να βγάλεις τη φόρμα. Όσο στεγνώνει το μίγμα απο το νερό, οι ίνες του χαρτιού ενοποιούνται και  στο τέλος δημιουργείται  ένα πολύ σκληρό χαρτόνι!  Απλό!

Μόλις στεγνώσουν τελείως οι μικρές καρτούλες σου είναι έτοιμες για να γίνουν το πιο ξεχωριστό και όμορφο δώρο!

-Για παράδειγμα ένα κατακόκκινο με σπόρους καυτερής πιπεριάς για τον Ζyklon B! είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψει!-

Για να φυτρώσουν οι σπόροι, απλά πρέπει να καλύψεις το χαρτόνι με λίγο νωπό χώμα!.


πηγή:fridge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF